The Last Lesson MCQ | The Last Lesson MCQ Pdf

In this article, we are going to discuss the most important 40 MCQs which have been selected from The Last Lesson prose. All questions are formatted in the latest pattern as announced by CBSE. Check out – The Last Lesson MCQ Lecture and The Last Lesson Summary Video Lecture.

The Last Lesson MCQ Video Lecture

The Last Lesson MCQ Questions with Answers

1. Who is the writer of the chapter, The Last Lesson?

a)Anees Jung

b)Selma Lagerlof

c)Both a and b

d)Alphonse Daudet

2. The Last Lesson is set in the days of

a)World War 2

b)Indo- China War

c)Franco Prussian War

d)NOT

3. Name the two districts of France captured by Prussia.

a)Alsace and Lorraine

b)Afgan and Myanmar

c)Lorient and Vannes

d)Not

4.Alphonse Daudet belonged form

a)Germany

b) the United States

c)London

d)France

5. What is the message in the chapter?

a)Fear of missing childhood

b)Importance of language

c)Value of love and understanding

d)Both b and c

6. Who was M.Hamel?

a)a leader

b) French language teacher

c)Soldier

d)School Principal

7. Why was Franz was shocked to see M. Hamel?

a)Because he was early for the school

b)Because of his occasional dress

c)Because of the farewell

d)NOT

8. What attitude of M. Hamel surprised Franz?

a)soft and kind

b) rude

c) firm and strict

d) None of these

9. French language will be replaced from

a)American

b)Swedish

c)German

d)NOT

10. What does the expression “in great dread of scolding” mean?

a)To be happy about it

b)Very badly scared of scolding

c) To be indifferent

d) None of these

11. What was there in front of the bulletin board?

a.Police station

b.School

c.A huge crowd

d.Blacksmith

12. What kind of news used to come from the Bulletin Board?

a)Lost battles

b)The draft

c)Orders of commanding officers

d)All of these

13. The Last Lesson” story was written in between which year?

a)1869 – 1870

b)1870 – 1871

c) 1872- 1873

d) 1870 – 1872

14. Don’t go so fast, you will get to your school in plenty of time means…

a)Getting late

b)Very early

c)Early enough

d) Not early

15. From where did the orders come to teach only German in the districts of Alsace and Lorraine?

a)France

b)Lorraine

c)Berlin

d) Germany

16. What did Mr Hamel bring for his class on his last day in school?

a)New pens

b)New notebooks

c)Sweets

d)Storybooks

17.  What do the marching soldiers under the windows represent?

a)The Dawn of Prussia in the defeat of French people

b)The defeat of Prussia

c)The victory of the French

d) NOT

18. Expression ‘Thunder Clap” in the lesson means

a)loud but not clear

b)loud and clear

c)startling and unexpected

d)unpleasant

19. Why did Franz hesitate to go to school?

a)Because he had not prepared his lessons

b)Because he wanted to enjoy warm weather

c)Because he was late

d)NOT

Get Summary and Questions – Answers  of  Chapter

20. What did Franz find on reaching the school?

a) Hamel was not there

b)School was closed

c)Police patrolling

d) Strange quietness

21. Why was Franz surprised?

a)Because of village elders

b)Because of police patrolling

c)because of students’ behaviour

d)because of M.Hamel’s kind and polite behaviour

22. Who was there on the backbenches in the class?

a)Weak students

b)Teachers

c)Monitors of class

d)Village elders

23. Whom did M. Hamel blame for not sending children to school?

a)Parents

b)Friends

c)Teachers

d)Watchman

24. Why was Franz feeling regretful and sad?

a)For reaching late

b)For not learning participles

c)For a change of the Government

d)For not learning his mother tongue

25. How was Franz’s feelings changed for M. Hamel?

a.Because of his soft and kind behaviour

b.Because of his occasional dresses

c.Because of his farewell

d.NOT

26. What did Old Hauser bring?

a)Students

b)Letter

c)Old primer

d)NOT

27. M. Hamel had been teaching for

a)35 years

b)40 years

c)Between 35 to 40 years

d)38 years

28. Where did the parents send their children?

a)School

b)Coaching

c)Farms and mills

d) Movies

29. Why did the villagers come to meet M. Hamel in the school?

a)To get a refund

b)To know his pain

c)To show gratitude

d)To ask the reason for leaving

30. Why did M. Hamel take the French language the most beautiful?

a)Because he was a French language teacher

b)Because he was saying goodbye forever

c)Both a and b

d)Because it was the clearest and logical

31. What was Franz expected to be prepared for school that day?

a)Grammar rules

b)Sentence re- ordering

c)Voice and its  types

d)Participles

32. When people are enslaved, what key do they have to the prison, according to M. Hamel?

a)Their behaviour

b)Power

c)Aggressiveness

d)Mother tongue

33. What had been put up on the Bulletin Board that day?

a)Teach only French

b)Teach only Latin

c)Teach only German

d)NOT

34. What did Franz notice that was unusual that day?

a)Quietness in the school

b)Soldiers in the school

c)Crowd in school

d) All of these

35. Why did Hamel blame himself?

a)Not having taught them enough French

b)Not being strict

c)Giving students a holiday at times

d) Not being responsible

36. M. Hamel is introduced as a ruler-wielding teacher. This demonstrates that:

a)He is concerned

b)He is adamant

c)He is a hard taskmaster

He is unfeeling

37. For the last two years, where did all the bad news come from?

a.On the bulletin board near the town hall

b.On bulletin board of School

c.On T.V

d.All of these

38. What did M. Hamel wear on the last day of school?

a)Frilled shirt, Green shirt and three-cornered hat

b)Formal Suit

c)Frilled shirt, Green Coat and three-cornered hat

d)NOT

39. Why did M. Hamel Write Vive La France!?

a)To welcome the French people

b)To bless French People

c)To say good to French People

d)All above

40. What kind of a teacher M. Hamel was?

a.Frank

b.Funny

c.Strict

d.Not

The Last Lesson MCQ Answer Sheet

1.D

11.C

21.D

31.D

2.C

12.D

22.D

32.D

3.A

13.B

23.A

33.C

4.D

14.C

24.D

34.A

5. B

15.C

25.A

35.C

6.B

16.B

26.C

36.C

7.B

17.A

27.B

37.A

8.A

18.C

28.C

38.C

9.C

19A

29.C

39.B

10.B

20.D

30.D

40.C

 

 

Leave a Comment